10 Nisan 2013 Çarşamba


İzmir'de gezilip, görülecek yerler denildiğinde anlatılacak öyle güzel köşeler vardır ki yaz yaz bitmez. Kolay mı Ege'nin incisi, mitolojinin prenses şehri olmak.

Selçuk'ta 7 uyurların hala huzur içinde uyuduğu, Meryem Ana'nın hacı olmaları için Hıristiyanları çağırdığı, antik dünyanın 2.büyük kütüphanesine sahip Bergama'nın salındığı, şehirler şehri Efes'in başrol oynadığı, İZMİR olmak kolay mı? Tüm dünyanın Mayalardan korkup saklandığı Şirince'ye sahip olmak da başka hiçbir şehre nasip olmaz herhalde!



Baharın gelmesiyle; Çeşme'nin, Urla'nın ''Biz buradayız'' diye bağırdığı, Alaçatı'nın rüzgarıyla selamladığı, kuzey yakadan Foça'nın ''Haydi Gelin!'' diye seslendiği bir şehir olmak tabii ki ayrıcalıktır. Yani; bilir kendini İzmir. O farklıdır, ayrıdır...

Süzülür elbet bir gelin gibi 81 ilin içinde; çünkü, Ata'sına gelin vermiş bir şehirdir O. 



Bu farklılık medeni oluşundandır, zenginliğini ekonomiden değil medeniyetinden alır.

Meryem Ana gibi Zübeyde Ana da bu şehirde yatar.

Kordon'nun imbatı sakinleştiriverir herkesi, o yüzden bu şehrin insanı neşelidir, keyiflidir. Sevmez kavgayı, gürültüyü. Yıllardır Reyhan pastanesi'nde içtiği çaydan, Sevinç'te yediği pastadan keyif alır, Dario Moreno sokağı'nda çıktığı asansörden seyreder körfezi...


Karşıyaka vapuruna binince anlar insan bu şehirde ayrı bir şehir daha olduğunu, yaklaştıkça karşıdaki yakaya fark eder yalının güzelliğini, cıvıl cıvıl çarşıyı. Avm lerden sonra itibarını kaybetmiş olsa da Karşıyaka Çarşı, hala çarşıdır sanki bir şeylere karşı...

Hani bir gün yolunuz İzmir merkeze düşürse ''Nereye gitsek acaba?'' derseniz ve bilinenlerden farklı yerler görmek isterseniz, o zaman buyrun benim keyif köşelerime misafir edeyim sizi.

Eski rehberlik günlerimi yad ederek başlayayım...


Sezen ne güzel söylemiş "Kalbim Ege'de kaldı" diyerek; bakalım sizin de kalır mı aklınız bu şehirde ?

1-  Varyant'da Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak              Müzesi


3 yıl önce hayatını kaybeden seramik sanatçısı Ümran Baradan'nın kurduğu bu butik müze; sadece çocuklar için değil çocukluğunu yaşamak isteyen herkes için keyifli bir yer. Müze çıkışı Varyant'tan aşağıya inerken sizi karşılayan manzara ise İzmir'in en güzel körfez görüntüsüdür. (Pazartesi hariç hergün açık)



2- Varyant'da Tatar Çiğ Börekçi Mehmet Usta


Kendisinden sonra bu nefis böreği pişirebilecek kimse kalmayacak diye üzülen Mehmet Usta bir Kırım göçmeni. Mahalle arasındaki küçük, salaş mekanında yer bulursanız şanslısınız. Ya da benim gibi çiğböreği çok seven biriyseniz arabada yemeği bile göze alarak gidersiniz !



3-  Kordon'da  Arkas Sanat Merkezi


İzmirli İşadamı ve sanatsever Lucien Arkas'ın eski Fransız Konsolosluğu binasını modernize ederek İzmir'e armağan ettiği resim galerisidir. Sanatseverlerin Kordon keyfinden sonra rahatça uğrayabileceği bir yer. (Giriş ücretsiz)




4-  Kordon 'da Tavacı Recep Usta


İstanbul ve Ankara'da da şubeleri bulunan bu ustanın yeri; İzmir'e gelip de Kordon'da balık keyfinin dışında alternatifler arayanlar için çok uygundur. Eski Yunan evinde, sakız sardunyaları içinde körfeze karşı yemek yiyebilecekleri bir kebap cennetidir.


5-  Kıbrıs Şehitler Bulvarı  Alsancak Unlu Mamüller

Babadan oğullarına geçen işletmeciliği ile klasikleşmiş unlu mamüller satış yeri. Özellikle bademli kurabiyesi ve minik çikolatalı suflesini satın almadan çıkamazsınız. Bir de İzmir'e gelmişken en iyi tahinli boyozu bulabileceğiniz yerdir.



6-  Kıbrıs Şehitler Bulvarı Gazi Kadınlar Sokağı       


Levanten ailelerinin yaşadığı eski İzmir evlerinin bulunduğu, son yıllarda popüler barların açıldığı, sokağa girer girmez Kordon'un esintisini hissettiğiniz eğlence dolu sokak.
             
     


7- Kıbrıs Şehitler Bulvarı Kitapsan Kitap ve Kırtasiye


Kitap ve kırtasiye düşkünleri için üst katında bulunan, bulvara bakan oturma grubu tam seyirlik teras tadında. Ayrıca her türlü yerli, yabancı yayına rahatça ulaşabileceğiniz kitap merkezi.

8-  Karşıyaka Çarşı CİBES  Restoran

Giritli bir ailenin işlettiği, ev tadındaki lezzetli Ege yemeklerini açık büfe şeklinde bulabileceğiniz mekan.



9-  Sasalı Doğal Yaşam Parkı


Hayvan dostlarımızın binbir türünü aynı anda görüp, ziyaret edebileceğiniz, tropik seralardan geçip, yeşillikler içindeki kafesinde çayınınızı içebileceğiniz kocaman doğal bir park.



10- Konak'ta Arkeoloji Müzesi


Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış İzmir'de ziyaret edilmesi gereken müzelerden biridir. (Ayrıca Batı Anadolu'nun ilk açılan müzelerindendir).


11- Alsancak Waffle'cı Akın

Bornova , Bostanlı, Buca ve Göztepe'de de şubeleri bulunan waffle merkezi tatlıseverler tarafından çok rağbet görüyor, çünkü şehrin simge markalarından biri haline geldi. Kullandığı malzemelerin çokluğu insana hangi waffle tabağını sipariş vereceğini şaşırtıyor...


12- Eşrefpaşa Antik Şehir Merkezi ( Agora )

Tarih meraklılarının görmeden dönmeyeceği antik İzmir kalıntılarının bulunduğu eski şehir merkezi.




NOT:(Sizlere önerdiğim yerlerin hepsi benim yıllardır keyifle ziyaret ettiğim mekanlardır. Reklam amaçlı veya ticari paylaşımlar değildir!)





Keyif Dolu Günleriniz Olsun...

Petek Uluğ

Etiketler: , , , , , , , , ,

24 yorum:

  1. İş için çok gittim İzmir'e ...Ama hiç tanımıyormuşum İzmir'i, bir kaç mekan dışında...Yakın zamanda gidersem muhakkak bu adreslere uğrayacağım:)
    Teşekkürler bilgiler için...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için. Buyrun gelin, bekleriz...

    YanıtlaSil
  3. geçen yıl bir kongre için gittim Ege Üniversitesi/izmir'e..izmire gidip de izmiri görmeden olur muydu hiç, hemen soluğu sasalı da aldık, pasaport, konak, alsancak, efes, şirince ne gezmiştik :)

    YanıtlaSil
  4. Oh..iyi yapmışsınız , ne güzel. Tekrar buyrun gelin. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. yerler ve mekanlar aile bireylerini akrabaları bir bir saymak gibi olmuş,rahat,güzel şehir izmir .....filiz keskin

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel söylemişsiniz Filiz hanım, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. "Süzülür elbet bir gelin gibi 81 ilin içinde; çünkü, Ata'sına gelin vermiş bir şehirdir O"

    Bayıldım bu cümleye..
    İzmirli olup da şehrine aşık olmayan var mı acaba..

    Ne güzel bir yayın olmuş bu. bir İzmirli olarak teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  8. mükemmel bir çalışma olmuş:)bir kez daha İzmirli olmaktan gurur duydum:)her haber çok güzel ama özellikle "Ata'sına gelin vermiş bir şehir" kısmına bayıldım.. Ebru Özmen

    YanıtlaSil
  9. Yine motive edici yorumunla mutlu ettin beni. Oğuz'cum, etkilendiğin cümle için de sağol. Aslında yazıda belirtmek istemedim ama ne mutlu ki bana Atamıza gelin veren o ailenin torunlarındanım.(Uşak/Uşakizadeler)Latife Hanım dedemin büyük amca kızıdır.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Ebru'cum sen de özel bir İzmirli olduğun için yazımı beğendim, biliyorum. Herşey için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Bircan ne güzel söylemişsin.Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  12. petek hocam süper yazı olmuş, teşekkürler..
    Bu arada, akarcalı cami yanındaki börekçi dükkanı babamın verdiği isimle "Kırım Çiğbörek" diye geçiyor. Ustalığı Refik dedemden almış. Şimdiki usta ise Bülent abim. Diğer bazı dükkanlar var ama onların kırımlı olduğunu sanmıyorum; bu mahallede eskiden kırımlılar yaşadığı için tatar mahallesi diye geçiyor. eğer mehmet usta diğer dükkanlardan birindeyse, bir de bizim dükkandan çiğbörek yemelisiniz :))

    YanıtlaSil
  13. Ne güzel tarihçe vermişsin teşekkürler...

    YanıtlaSil
  14. Sizin de kökleriniz benim gibi Uşak'a dayanıyor.:) İzmir'in gelin veren şehir 'betimlemesi gerçekten hoş.
    Seferihisar/Teos'u ,Sahilevlerinin Patlıcan'ı ,Çiçekliköy'ü ,Buca Kaynaklar/Gölet bir ara bunları da anlatırsın.
    Keyifli bir anlatım.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Ziyaretin ve yorumun teşekkür ederim Bahçe perim, demek sizin de Uşak ile bir ilginiz var. Bahsettiğin yerler hep hayatımın içinde olan yerler.Zaten Buca 9 Eylül'de çalıştığım için Kaynaklar'a kaçıp bir nefes almak da keyif aldığım şey.

    YanıtlaSil
  16. petek hanım bana kalırsa waffle cı akın pek güzel değil tabanı olarak diğer her yere katılıyorum fakat Melissa Waffle bana kalırsa daha iyi

    YanıtlaSil
  17. Sevgili misafir çok mennun oldum hem ziyaretinize hem de yeni bir isim vermenize...Tabii yeni görüşler, yeni kapılar açar.Açık adres de verebilirseniz, okuyan misafirlerim belki faydalanırlar.Ben de merak ettim...Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. izmire ilk gelişim gençlik yıllarıma rastlar.Bütün şehri gezemesekte bilinen yerlerini alt üst ettiğimiz kesin.Beni o güzel günlere götürdünüz yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  19. Ne güzel Pamuk Şekeri, İzmir'i sevmişsiniz. Her zaman bekleriz, Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  20. İzmir'e yeni gelmiş, bu şehri daha yakından tanımak isteyen öğrenciniz olarak çok beğendim yazınızı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili öğrencim, ne güzel bilgi verdiysem sana ! DEMEK SINIF DIŞINDA DA BİR ŞEYLER ÖĞRETMEYE DEVAM! Ne mutlu bana ! Teşekkürler...

      Sil
  21. Petek hocam 2001-2008 yılları arasında İzmirdeydim. Üniversite yıllarımda yazdığınız mekanların hepsini ve daha fazlasını gezdim İnci gibi İzmirde. Seçme şansım olsa ömrümü geçiririm İzmirde.

    YanıtlaSil
  22. Ne güzelll !, RED POPPY ...Çok sevindim, demek severek yaşamışsınız bu şehirde, anılarda olmak da çok güzel...Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.