8 Şubat 2013 Cuma


Geleneksel Türk mutfağımız dünya mutfakları ile ölçüşür durumdadır, çünkü; öyle zengin kültür ve gelenekler ile kaynamıştır ki; yemek tencerelerimiz Osmanlı Sarayın'dan çıkıp Karadeniz mutfaklarını dolaşıp, doğunun çeşnisi kuvvetli lezzetlerini de yanına alıp, Ege'nin otları ile Anadolu'da tekrar pişmiş, aş olup dünya mutfaklarında yerini almıştır. 



Özellikle son yıllarda dünya mutfaklarından farklı  lezzetler ,restoranlarda füzyon adı ile servis edilse de ben geleneksel hatta yöresel mutfak denemelerinden daha çok keyif alırım. Osmanlı Saray mutfağı ise yemek ve sofra kültürü zenginliğimizin en güzel örneklerindendir...


İyi yemek pişirmek sadece iyi malzeme değil itina ,zaman ve ilgi ister. İşte her zaman bu dörtlü bir araya gelemeyebilir yoğun iş ya da ev hayatımız içinde... Hem lezzetli hem geleneksel hem de hazırlaması kolay yemek yani  '' slow food '' ile ''fast food'' birleşimi istersek pratik tarif bulmak çok da kolay olmuyor. Ben bu tarifleri bulur bulmaz önce kendi mutfağımda uygular sonra da çevreme anlatırım keyifle çünkü zamanla yarışan hanımlar için yapımı kolay geleneksel lezzet tarifleri bulmak çok önemlidir, bilirim !



Sofranız bereketli olsun diyerek Bereket Salatası ile şifa getirsin diyerek Antibiyotik çorbası tariflerini sizinle paylaşayım...

BEREKET SALATASI :



MALZEMELER :

- 1 Su bardağı buğday 
   (Bir gün öncesinden haşlanması gerekir)
- 1 Demet taze soğan
- 1 Demet maydanoz
- 1 Demet dereotu
- 1 Adet limon suyuna ilave edilmiş nar ekşisi- 1 Kutu haşlanmış mısır
- 1 Adet soyulmuş nar
- Bir miktar zeytinyağ

( Hepsi ilave edilir ve harmanlanır. )

Kırmızı, yeşil ve sarının birleştiği lezzetli ve kolay bir salata...


Kış aylarında bolca ihtiyaç duyulan tavuklu bir çorba tarifi özellikle şifa aradığımız günler için uygun  bir tarif...

ANTİBİYOTİK ÇORBASI :



MALZEMELER :

- 1/2 kg. tavuk eti
- 1 Adet patates
- 1 Adet havuç
- 1 Adet soğan
- 1 Diş sarımsak
- Defne yaprağı
- 1 Çay bardağı boncuk makarna
- Tuz
- Karabiber
- 1 Adet limon suyu
- İnce kıyılmış maydanoz (içine ya da üzerine ilave edilebilir )

YAPILIŞI :

- Haşlanan tavuğun içine patates, soğan, havuç, sarımsak ve defne yaprağı ilave ederek tavuklar yumuşayıncaya kadar pişirin. Daha sonra tavuğu ve bütün sebzeleri çıkarın. Havucu ve patatesi küp küp doğrayın. Soğan ve sarımsağı çatalla ezerek püre yapın. (bütün de kullanabilirsiniz) Hazırlanan tüm malzemeyi tencereye ekleyin. Son olarak boncuk makarnayı da ilave ederek kaynamaya bırakın. Makarnalar yumuşayınca karabiber ile tuzu da ekleyin. Pişen çorbanın üstüne maydanozu ve limonu da ekleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN...






Keyif dolu günleriniz olsun...

Etiketler: , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.