9 Haziran 2013 Pazar





Ülkemizde uygulanan lise ve üniversiteye yerleştirme sınavları öğrencilerimizin ergenlik ile gençlik dönemlerine denk gelir. Kişiliğin geliştiği ve öz benliğin şekillendiği bu dönemi aileler bilinçli olarak yaşarlarsa çocuklarına çok daha yardımcı ve faydalı olacaklardır. Peki Ergenlik Dönemi nedir?

Psikolog arkadaşım Bahar Hacısalihoğlu ile bu konuda  yaptığım sohbetimi sizlere aktarıyorum. Ona ergenlik döneminin ne olduğunu sordum ve bir uzman olarak anlatmasını istedim. 

Peteğin Keyif Dükkanı


Bahar'cım Ergenlik Dönemi tam olarak nedir ? Ve özellikleri, tepkileri nelerdir ? Yani neler olağandır bu dönemde, tam da sınavlara hazırlanılan bu yıllarda aileler neleri iyi bilmelidir ?


   Bahar Hacısalihoğlu :


İnsan yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Gençlik (ergenlik) dönemi, bu gelişim sürecinin en önemli evresini oluşturur. Bu çağın temel özellikleri duygusal coşku, çabuk kurulan ve bozulan ilişkiler, kolay etkilenme, kişiliğinin sınırlarını aşma, toplum içinde sivrilme, rol sahibi olma çabası biçiminde özetlenebilir. Bu evrede ergen başkalarının kendisi hakkında verecekleri hükümler konusunda aşırı derecede duyarlıdır.
Rabichow ve Slansky ergenlik döneminin diğer dönemlere kıyasla kendi içinde gerilimli ve kendi içinde sorunları olan bir dönem olduğunu savunmuşlardır.Bu dönemde arkadaş ilişkilerinde ve etkisindeki artış, ana babadan kopuş hareketinin başlaması görülmekte ve çocukluk döneminin yalın ve barışçı ortamını ciddi bir şekilde değiştirmektedir.
Çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olan ergenlik döneminde bireyin çevresinde ve iç dünyasında birçok değişiklikler olmaktadır. Bu dönemde sosyal  ilişkiler ve etkileşimler giderek karmaşık hale gelmektedir.

      Peteğin Keyif Dükkanı : 


    Yani böyle hassas bir dönemde kendi dünyalarında bir değişim yaşarken, geleceklerini şekillendirecek eğitim alanındaki sınavlarda kendilerini ispatlamak durumunda kalıyorlar. Aslında bu sınav hiç de başarılarının bir tescili değil! Veya hayatta başarılı olacaklarının kanıtı değil! Çok teşekkür ederim minicik sohbet için...

    
Keyif Dolu Başarılı Günleriniz Olsun...

                                         Petek Uluğ





        






                                                          



Etiketler: , , , , , ,

3 yorum:

  1. sinava giricek olan arkadaslara basrilar dilerim

    YanıtlaSil
  2. Canım,
    sınava girecek tüm öğrencilere başarılar diliyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim güzel dileğiniz ve ziyaretiniz için...

    YanıtlaSil

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.