19 Ocak 2013 Cumartesi

     
                         
Bu soğuk kış günlerinde boza, salep ve tarçın üçlüsü el ele verip beni çocukluğuma götürür.
Bursa'da geçirdiğim çocukluğumun sokaklarında gecenin karanlığından gelen ''Bozaaaa'' sesi unutulmazımdır. Kaynayan salep güğümünün önünde sıcak salebin soğumasını beklediğim günler ise yine çocukluğumun kış keyiflerindendir. Ve tabi bu iki lezzete de eşlik eden tarçın...



Bugün hala bu kış içeceklerini çok severim. İzmir'de de   keyifle içtiğim bir iki yerim var. Bunlardan biri gerçek salep kullanan  güğümü daima sıcak olan Kordon Ömerağa çayhanesi.


Birinciliği hangisine veririm emin değilim ama yaz sıcaklarında bile canımın çektiği çok olmuştur. Ee sevmenin mevsimi olur mu ? Olmaz ! 

İkisinden de vazgeçemem; çünkü bozanın halka ait olmasını ,salebin ise asil bir aileden (orkide) gelmesine bayılırım. Sanki sınıfları farklıdır, tezattır ama olsun ikisi de keyiftir...


BOZACI

Hiç boza içtiniz mi siz çocuklar ?
Rengi ayran renginde
Kıvamı salep gibi
Tadı ekşi ile tatlı arası

İçimi ne hoştur bilmezsiniz
Önce garipsersiniz belki ama 
Sonraları hep ama hep
Boza içmek istersiniz.

Fevzi Günenç


Bozayı evde yapmak isterseniz ;

BOZA YAPILIŞI :

1 bardak bulgur
10 bardak su

1 tatlı kaşığı kuru maya
Arzuya göre şeker
Üzeri için tarçın, leblebi

Bulgur yıkanıp 10 bardak su ile iyice pişirilir. Çok iyi pişmesi gerekiyor. Sonra önce kevgirden daha sonra tel süzgeçten süzülür.
Ilıklaşıncaya kadar beklenir. Ilık bir yerde üzeri örtülerek mayalandırılır. Bu süre bulgurun kabardığını görene kadardır.
Daha sonra arzu ettiğiniz kadar toz şeker ilave edip karıştırın.

Afiyet Olsun

Biranın atası olarak kabul edilen bozada bol miktarda A, B, C ve E vitaminleri bulunur.


Salep ise biraz daha pahalı ama nefis bir içecektir. Daha nazlıdır çünkü özü orkide çiçeğidir. Kış günlerinde karlı bir manzaraya çok yakışır sıcak bir salep ve ayrılmazı tarçındır. Sadece lezzeti değil faydaları da çoktur. Mideyi rahatlatır, kabızlığı giderir, göğsü yumuşatır, çocuklara kuvvet verir.
                                
                            


Salep Osmanlı Sarayı'nda da geleneksel içecekmiş tıpkı kardeşi boza gibi. Hatta padişah macunlarının ana maddesiymiş salep. Bu nedenle 'Filozof Macunu' da denilirmiş. Avrupa'da çay ve kahve içimi çok yaygın değilken salep  ilgi gören ve meydanlarda sabaha kadar satılan bir içecekmiş...




Keyif dolu günleriniz olsun...






Etiketler: , , , , , , ,

2 yorum:

  1. Salep kışın hemen her zaman evde yaptığım bir içecektir.Benim de blogumdaki ilk yazılardan birisidir:http://bahceperim.blogspot.com/2013/02/ksn-en-lezzetlilerinden-salep.html
    Salep,sadece içecek olarak değil;sütlü tatlılarda da kullanabilirsiniz.
    Üzüldüğüm nokta:
    Kaynağının çok hızlı tüketilmesi.Doğadaki tahribattan dolayı kendini yenileyemeyişidir.
    On sene sonra,sadece blog ya da ansiklopedilerden görebileceğimiz bir içecek haline dönebilir.İnşallah,kültüre edebilmenin bir yolu bulunur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar haklısın, yok olup gidebilir de...Öyle bir lezzet, öyle bir keyif !Kışın güzellikleridir onlar. İkisine de bayılırım Safiye'cim...Ama şöyle güzel yapanı dışarıda tam bulamıyorum ,bir iki yer dışında,işte.Poşet salep ile sütü karıştırıveriyorlar !!Teşekkür ederim.

      Sil

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.