![]() |
AŞURE
Aralık ayının en güzel lezzet merasimi AŞURE tatlısıydı...Bana göre aşure yalnızlığı değil kalabalığı seven tek tatlıdır yani çokluktur, bolluktur, yalnızlığı hiç sevmez !
![]() |
Bu yıl aşure zamanı gelince ilk ne zaman tadacağım diyerek
beklemeye başladım, öyle an geldi ki hadi ama kimse yapmayacak mı diyerek evrene isteğimi yolladım (benim bu yıl hiç vaktim olmadı çünkü ben bu sevgili blogumla uğraşmaktaydım!) Tabi bu mesajımı ilk annem duydu ve harika aşuresini yollayıverdi...En güzel aşureyi kim yapar sorusuna herkesin cevabı aynıdır (genelde); Annem !
Yapıldığı evlerde bereketi, bolluğu simgeleyen Muharrem ayının tatlısı aşureyi, daha iyi ve daha lezzetli yapmak ister miydiniz ?
![]() |
İşte lezzetli aşure yapmanın püf noktaları :
- Muhallebi kıvamında arzu ederseniz nişasta ilave edebilirsiniz
- Buğday taneleri kaybolana kadar pişirilmeli ki özü çıksın
- Tarçın rengini koyulaştırdığından süsleme için kullanılmalı sadece
![]() |
MALZEMELER:
2 su bardağı dövme buğday, yarım su bardağı kuru fasulye,
yarım su bardağı nohut, 50 gr. kuş üzümü, 50 gr. izmir
üzümü, 2-3 adet kuru incir, 4-5 adet kuru kayısı, biraz
portakal kabuğu, 7-8 adet karanfil, damak tadınıza göre
şeker.( İsteğe bağlı birkaç adet haşlanmış kestane, muz
parçaları ve gül suyu ve vanilya).
Süslemek için :
Fındık, ceviz, fıstık, nar
Hazırlanışı :
sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın
Akşamdan suya koyduğunuz buğday, fasulye ve nohutu
sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın
üzerine karan filleri batırıp aşurenin içine atın.(Toplaması
kolay olsun) üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su
ekleyin kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp, ağzını
kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin.
Buğdayın iyice açılması lazım. Yoksa suyu özlü olmaz.
Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5
dakika kadar kaynatın. Bu sayede kirli suyunu verecek ve
aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki
aşamada aşure sık sık karıştırılacak. Aksi halde hemen dip
tutacaktır. Üzümleri tencereye, portakal kabuklarıyla
beraber ekleyip, beş dakika daha pişirin. Şimdi küçük
doğradığınız ayva, incir ve kayısıyı ekleyin. Şekeri azar
azar katın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5
dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster
sıcak isterseniz de soğuk, dilediğiniz gibi süsleyip servis
azar katın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5
dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster
sıcak isterseniz de soğuk, dilediğiniz gibi süsleyip servis
yapabilirsiniz. Bu tarife ilave olarak annemden öğrendiğim
püf noktası ise aşureye süt ilave etmektir ki rengi beyaz ve
daha lezzetli olsun.
Afiyet olsun.
![]() |
Aşurenin ikram şekli önemlidir çünkü ona geleneksel bir
sunum yakışır. Cam kase ya da beyaz porselende şık durur.
sunum yakışır. Cam kase ya da beyaz porselende şık durur.
KEYİF DOLU GÜNLERİNİZ OLSUN...
Annenin ellerine sağlık.Bak,benim de canım istedi...Çokk lezzetli gözüküyor.:)
YanıtlaSilEminim senin yapytğın aşure de çok güzeldir...Teşekkür ederim (z).
Sil