23 Nisan 2018 Pazartesi




İletişim, doğru iletişim kurmak ve iletişim kavramları gün geçtikçe modern çağın içinde hepimiz için teknik bilgi gerektiren ve öğrenmeye daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir alan oldu. Son yıllarda bu konuda yazılan kitaplar, ilişki koçları, seminerleri, fakültelerde bu bölümde okutulan dersler daha fazla ilgi görmeye başladı.

Aslında; içeriği ve kapsamı çok geniş. Doğduğumuz andan itibaren başlar ve yolda yürürken bile devam eder. Trafikte beklerken gözümüze çarpan reklam panosu bile farkında olmadan çevremiz ile kurduğumuz iletişimdir.

Sözlü olanı var, sözsüz olanı var, siyasalı, uluslararası, kişilerarası, sanalı ve hatta bireyin kendisi ile olanı var. Kısacası; insan var, hayat var bu işin içinde. Belki de yaşama sanatının ilkeleri var! Bu konuda ne kadar başarılıysanız ki doğuştan gelen bir yetenek de olabilir, sonradan da eğitilebilirsiniz, iş ve özel hayatınızda o kadar başarılı olursunuz.

Neden? Çünkü; beden dili ile kuracağınız doğru bir iletişim belki de anlatmak istediğiniz yüzlerce kelimenizin önüne geçecektir. Ya da öfkenizi kontrol edebilme gerekliliğini öğrenemediyseniz, bunun size çok pahalıya mal olacağını da bilmiyorsunuz demektir; yani, kayıplarınız da bir o kadar büyük olacaktır.

Ders yılı içinde Anadolu Üniversitesi AÖF iletişim konularımı çalışırken sizlere burada yazabilmek için notlar almış, iyi bir öğrenci titizliliği ile ilgimi çeken noktaların altlarını çizmiştim. Zaten öğretmek ve anlatmak mesleğim olduğuna göre bunları paylaşmak da boynumun borcudur!

Öncelikle; etkili iletişim kurabilmek için konuşma dili çok önemlidir.
Peki; siz anadilinizi kullanabiliyor olmanın ötesinde doğru konuşabiliyor musunuz?

Buyrun; size birkaç soru, yanıtlarınız kendi cevabınızı verecektir…

-         Söylediklerinizi karşınızdakiler kolayca anlayabiliyor mu?

-         Sözcükleri söylerken söyleyiş ve dil yanlışlığı yapıyor musunuz?

-         Tekdüze mi, yoksa canlı ve hareketli bir biçimde mi konuşuyorsunuz?

-         Anlattıklarınızın önemine, değerine öncelikle siz inanıyor musunuz?

-         Sözü başka alanlara kaydırıyor, amaçtan ve konudan sapıyor musunuz?

-         Sesinizi duygu ve düşüncelerinizi besleyecek şekilde kullanıyor musunuz?

-         El ve yüz hareketlerini kullanırken, birtakım yapmacık durumlara düşüyor      musunuz?

Sonuç? Belki de bazen sadece ses çıkartıyoruz…

Keyif  Dolu Günleriniz Olsun

Petek Uluğ


Etiketler: , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.