24 Ocak 2015 Cumartesi

                      

Avrupa ülkelerinde çeşitli örneklerini gördüğüm, gezdiğim butik müzelerin ve müzecilik anlayışının neden kendi ülkemizde yaygın olmadığını hep merak ederim. Müzeler sadece tarihi ve kültürel mirasların korunduğu sergi alanları mıdır? Yoksa manevi değerleri korumaya yönelik bir anlayışa da sahip olmalı mıdır?

Örneğin; hangimizin hayatında oyuncaklar önemsiz olmuştur? Kim, en azından belirli yaş grubunda olanlar, çocukluğunu düşünürken bugün artık nostalji objesi haline gelmiş radyoları hatırlamaz? Veya kaç kişi hayatın içindeyken maskesiz, gerçek, doğal bir yaşam sürebilir?

Karikatürün ve mizahın olmadığı bir toplum nekadar sağlıklıdır? Ailenin ve nesillerin temel taşı kadını ve en önemlisi kendi kadınını tanımayan toplumda yeni kuşaklar nasıl yetişebilir?

Benim bu sorularımın hepsini öyle güzel cevaplamış ki Konak eski Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan.''Müzeler hayatın ve kentlerin rengidir'' diyerek modern müzecilik anlayışı ile açtığı butik müzelere zaman içinde yenilerini ekleyerek İzmir'e ve İzmirlilere hediye etmiş. Etmiş diyorum; çünkü; bu özel müzelere teker teker değil de bir bütün olarak baktığınız zaman fark ediyorsunuz güzelliklerin nasıl korunarak saklandığını ve yarınlara aktarıldığını...

İşte Haberegeli'de bu beş butik müzeyi anlattım. Bilgi verdim. Devamını okumak isterseniz buyrun...

http://www.haberegeli.com/petek-ulug@izmir-ve-butik-muzeler-yazisi-360.html



Keyif Dolu Günleriniz Olsun...

Petek Uluğ





Etiketler: , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.