17 Kasım 2014 Pazartesi



Bu yıl Kasım ayının en güzel lezzet merasimi AŞURE tatlısı ve hazırlıklarıdır...

Bana göre aşure kalabalığı seven tek tatlıdır yani çokluktur, bolluktur, yalnızlığı hiç sevmez !

Aşure tatlısını hazırlamak için yaşanan o telaş da çok keyiflidir bana göre, sonrasında paylaşmak ve dağıtmak da...

En güzel aşureyi kim yapar sorusuna herkesin cevabı aynıdır genelde; Annem !

 Yapıldığı evlerde bereketi, bolluğu simgeleyen Muharrem ayının tatlısı aşureyi, daha iyi ve daha lezzetli yapmak ister miydiniz ?


Aşurenin ikram şekli önemlidir çünkü ona geleneksel bir 

sunum yakışır. Cam kase ya da beyaz porselende şık durur.


   İşte lezzetli aşure yapmanın püf noktaları :

- Muhallebi kıvamında arzu ederseniz nişasta ilave edebilirsiniz.

- Buğday taneleri kaybolana kadar pişirilmeli ki özü  tam olarak çıksın.

- Tarçın ve incir rengini koyulaştırır. Sonradan veya süslemek için ilave edilmeleri daha iyi olur..

MALZEMELER:


2 su bardağı dövme buğday, yarım su bardağı kuru fasulye,

yarım su bardağı nohut, 50 gr. kuş üzümü, 50 gr. İzmir 

üzümü, 2-3 adet kuru incir, 4-5  adet kuru kayısı, biraz 


portakal kabuğu, 7-8 adet karanfil, damak tadınıza göre 

şeker.( İsteğe bağlı birkaç adet haşlanmış kestane, muz 

parçaları ve gül suyu ve vanilya).
Süslemek için :

Fındık, ceviz, fıstık, nar
Hazırlanışı :


Akşamdan suya koyduğunuz buğday, fasulye ve nohutu 


sabah suyunu süzerek düdüklü tencereye alın. Bir elmanın 


üzerine karan filleri batırıp aşurenin içine atın.(Toplaması 


kolay olsun) üzerine bir karışa yakın çıkacak kadar su 


ekleyin kaynamaya başladıktan sonra kefini alıp, ağzını 


kapatın. En az bir buçuk saat altı kısık olarak pişirin. 


Buğdayın iyice açılması lazım. Yoksa suyu özlü olmaz. 

Üzümleri bir cezveye alıp üzerine sıcak su koyun ve 5 

dakika kadar kaynatın. Bu sayede kirli suyunu verecek ve 

aşureyi mat bir renge dönüştürmeyecek. Bundan sonraki  

aşamada aşure sık sık karıştırılacak. Aksi halde hemen dip 

tutacaktır. Üzümleri tencereye, portakal kabuklarıyla 

beraber ekleyip, beş dakika daha pişirin. Şimdi küçük 

doğradığınız ayva, incir ve kayısıyı ekleyin. Şekeri azar 

azar katın. Miktarı damak tadınıza göre ayarlayın. 5 

dakikada bu şekilde kaynadıktan sonra altını kapatın. İster 

sıcak isterseniz de soğuk, dilediğiniz gibi süsleyip servis 

yapabilirsiniz. Bu tarife ilave olarak annemden öğrendiğim 

püf noktası ise aşureye süt ilave etmektir ki rengi beyaz ve 

daha lezzetli olsun.
Afiyet olsun.


Keyif Dolu Günleriniz Olsun...


Petek Uluğ








Etiketler: , ,

0 yorum:

Yorum Gönder

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.