8 Ocak 2016 Cuma

          

Bazı şehirlerin simge sokakları vardır. O sokaklar ile anılır şehirler. Hem de öyle büyük de değildir o sokaklar. Dar, küçük ama tarihi bol ara yollardır. Tıpkı İzmir'in Karataş semtinin Mithat Paşa Caddesi'nde bulunan Asansör sokağı veya bugün kullanılan adı ile Dario Moreno Sokağı gibi...                                                                                                                                                                                                                                                     

Peki bu sokak neden bu adı almıştır? Yani Kimdir Dario Moreno? Kendisi Yahudi asıllı bir piyanist ve sinema oyuncusudur. Aydın'da doğan sanatçı daha sonra ailesinin İzmir'e yerleşmesi ile bu sokakta bulunan evinde yetişmiş, ilk konserlerini Kordon'daki klüplerde vermiştir.


Sokağın başında ''Hoşgeldiniz'' der gibi beklerken yakın arkadaşı dünyaca ünlü müzisyen Enrico Macias da sokağın öbür ucunda gitar çalar. Dario Moreno'nun birçok şarkıları Sezen Cumhur Önal ve Fecri Ebcioğlu tarafından Türkçe sözler yazılarak Türk Pop Müziğinde popüler olmuştur. Hangi şarkılar derseniz? ''Deniz ve mehtap sordular seni, neredesin?'' dersem?


İstanbul'da hayatını kaybeden sanatçının mezarı ise annesinin isteği üzerine İsrail'dedir.

Bu minik tarih kokan sokağa girdiğiniz zaman tam karşıda sizi taş bir kule gibi duran ASANSÖR binası bekler.


Asansörle yukarıya çıkarken Sezen Aksu da sizinle beraberdir. Nasıl mı? '' İzmir'in Kızları'' şarkısı yok mu, sürekli o çalar. Sezen dinlerken göreceğiniz manzara ise çok güzel bir İzmir Körfezi'nin kuş bakışı resmidir sanki...


Romantik manzaralı Asansör Restaurant akşam ışıl ışıl İzmir'i görebilmek için de ideal bir mekan. Burada evlilik tekliflerinin yapıldığı özel akşam yemekleri de meşhurdur!


Burada durunca insanın aklına Orhan Veli olsaydı İstanbul için dediğini İzmir adına da dermiydi diye geliyor! ''Sana dün bir kuleden baktım aziz İzmir..''



Bu binanın tarihi özelliği beni çok etkiler. Çünkü tam bir dostluk örneğidir!

Vakti zamanında Karataş bölgesinde bolca taş ocağı bulunduğu için Asansör binası da İzmir'in örnek taş binalarıdandır.

Yine aynı Semtte yaşayan Devidas ailesinin bir üyesinin Karataş'ın ünlü merdivenlerinden düşüp ayağını kırmasından sonra aynı sokağın başında yaşayan aile dostu Nesim Levi'nin aklına dostu için Avrupa'da gördüğü örnekler gibi bir asansör yapma fikri gelir ve Marsilya'dan getirilen tuğlalarla asansör kule inşa edilir.

İnsanın kendisine böyle asansör binası yaptıracak dostu olması ne güzel değil mi?


Bu tarihi kısa sokakta tarihi uzun yolculuğa çıkmanız mümkün. Öyle güzel eski taş evler var ki burada! İnanın hangisini çekeceğimi bilemedim. Bu evlerde umarım insanlar da çok mutludur.

 


Sokağın başında bulunan ASANSiR kafede dönüş molası vererek kahve keyfi yaptım. Burası çok otantik ve nostaljik bir yer. Kafenin zemin katında İzmir ve Ege yöresine ait hediyelik eşyalar satılan bölüm de var..


                       

Keyif Dolu Günleriniz Olsun...

Petek Uluğ


KAYNAK :Google









2 yorum:

  1. Yazınız ve fotoğraflar muhteşem. Emeğinize yüreğinize gözlerinize sağlık olsun Petek hanım. Sağlık olsun ki tüm güzellikleri bizimle paylaşın inşallah.

    YanıtlaSil
  2. Yazı ve fotoğraflar harika. Emeğinize yüreğinize sağlık Petek hanım.

    YanıtlaSil

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.