6 Nisan 2015 Pazartesi


Dekorasyona ilgi ve merak konusu kişiliğimizin, yaşantımızın ve hayata bakışımızın görselleşme şeklidir. Her konuda olduğu gibi çocukluğumuz bu merakımızın ilk sinyallerinin verildiği yıllardır. Neden mi? Çünkü; oynanan evcilik oyunlarının o minik parçalarında gelecekteki dekorasyon zevkimiz sinyallerini vermeye başlar. Çevrenizde o yaş grubu çocuklar (Erkek çocuklar için de geçerlidir!) varsa gözlemleyin onları, şöyle dikkatli bir bakın! Geleceğin mimarları, iç mimarları veya tasarımcıları olacaklarına dair mutlaka ipuçları verirler! 


Hadi meslek olarak tercih edilmedi diyelim; yine de mümkün mü dekorasyonun üzerimizde yarattığı etkiden uzak durmak? Dedim ya, kendimizi ifade etme şeklidir aslında! Eğer bu konudaki zevkimiz zamanla değişiyorsa, bir önceki  yıl beğendiğimiz tarzı bu yıl tercih etmiyorsak, bir zamanlar klasik tarz tutkunu iken şimdi daha modern tarz içinde yaşamak istiyorsak, sadece akımlardan etkilendiğimiz için olamaz. Aslında biz değişiyoruzdur! Belki  yorulmuşuzdur da rahat, pratik eşyalar istiyoruzdur hayatımızda. Açık, ferah tonlar ile döşenmiş salonda sakinleştirmek istiyoruzdur belki de çılgınlığımızı!



Bazen de hiç değişmez, hep içimizde olandır bu zevk. Örneğin;  ben eskiye meraklı, anılarına düşkün bir oğlak burcu olarak yıllardır eski zamanlara ait ne varsa toplarım. Anneannemden kalan incecik,el yapımı çay fincanlarım ile çay içerken yaşadığım keyfin günümüzde vintage keyfi olduğunu yeni keşfettim. Keşfettim diyorum çünkü; dekorasyon da gelişen, yenilenen ve kendine ait literatürü olan bir alan. Hatta anlam karmaşası var. Örneğin, Vintage nedir? Antika nedir! Retro ile farkı nedir? Ee bir de Shabby Chic var! O ne demektir?



İşte; mesleğim gereği öğrenmek ve öğretmeyi çok sevdiğim için ben de oturdum, çalıştım ve aklıma takılan ayrıntıları paylaşmak istedim. 

İlk olarak benim ve birçok kişinin hayranı olduğu nostaljik duyguları yansıtan vintage ile başlayalım. Kelime anlamı ile ‘’Bağbozumu’’ demek olan vintage nedir?






Geçmiş dönemlere ait özel  parçalara verilen bir terimdir. 1940’lı,1950’li yıllara ait özel parçalar gibi. Veya belirli yıllarda üretilen klasik otomobiller, tasarımlar da olabilir bunlar. Gerçek vintage olabilmesi için bir dönemi temsil etmesi gerekir.Her eşya vintage olmadığı gibi antika da değildir. Çünkü; Antika belli bir yıl geçmişi ve damga gibi şartları gerektiren parçalardır!


‘’Geriye dönüşün’’ çok revaçta olduğu bugünlerde sıkça duyduğumuz Retro tarz ne demek?






Eskimiş veya modası geçmiş tasarımların, eşyaların yeniden modernize edilerek üretilip, günümüze uyarlanarak kullanılmasıdır retro! Bol renkli ve bol desenli olduğu için sıcak, samimi ve cıvıl cıvıl gelebilir. Ancak; biraz da abartılı ve kalabalık bir tarz olduğunu belirtmeliyim.
Son günlerde duymaya başladığınız, duymadıysanız da dikkatinizi çekecek diğer bir tarz ise Shabby Chic tarzıdır





Benim de vintage kadar sevdiğim ve beni tanıyanların ‘’Tam senlik!’’ dediği biraz nostalji, biraz romantizm ve çokça feminenlik kokan bir tarzdır bu. Vintage özelliklerin olmasını gerektirmeyen eskiye ait, uçuş uçuş, pastel ton ağırlıklı tasarımlardır. Danteli, puantiyesi ve fiyonkları ile kısacası kelime anlamı ile ‘’Dağınık şıklık’’ demektir.

Yine de tarzınız, stiliniz, dekorasyon tercihiniz nasıl olursa olsun, keyfiniz yerinde olsun yeter! Yaşadığınız mekanları güzelleştiren SİZ siniz, unutmayın!


Keyif Dolu Günleriniz Olsun

Petek Uluğ


Etiketler: , , , , , ,

5 yorum:

  1. Merhaba,bloğunuzu şimdi gördüm,ve zevkle takip edeceğe benziyorum :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz için, sevgiler...

      Sil
  2. Merhaba.. Cok guzel bir blok, bayildim!! 😊💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ziyaretiniz için, hoşgeldiniz.

      Sil
  3. Ben de bir Shabby Chic delisiyim fakat bu tarzda olan parçaları satan bir yer bulamadım. Siz biliyor musun bu tür mağazaları? Bana kalırsa odamı tamamen bu tarzda dizmek isterim 😊 Ayrıca Shabby Chic tam olarak hangi yıla aittir? Umarım cevaplarsınız 😊

    YanıtlaSil

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.