Son zamanlarda birçok yerde kinoa ve kinoalı tarifler duymaya başladım. Ne olduğunu bilsem de tam olarak öğrenmek için şöyle bir google araştırması yaptım. Kendi minnak minnak olan kinoanın marifetleri pekçokmuş!
Bizim bulgurumuz varken kinoa da neymiş diyebilirsiniz tabii ki!
Kinoa Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Kinoa bitkisi 1-2 metreye kadar uzayan uzun ömürlü bir bitkidir. Bolivya ve Peru’da, And Dağları'nda doğal olarak yetişen kinoa, İspanyol kaşiflerin kıtaya gelmesiyle birlikte Güney Amerika geneline, daha sonra da Avrupa kıtasına yayılmıştır.
Aşırı sıcak ve aşırı soğuya karşı dayanıksız bitki olan kinoa ülkemizde çok fazla tanınmasa da Amerika ve Avrupa'da çok sık kullanılır.
Dünya çapında yaygın kullanılmasının nedeni ise besin değerinin yüksek olmasıdır.
Pirinç gibi pişirilir. Pişirme süresi 10-15 dakika gibi kısadır.
Kinoanın Faydaları
- Tam bir protein deposodur.
- Glüten içermez.
- Kalorisi çok düşük olmamasına rağmen diyetlerde önerilir nedeni de yüksek oranda lif içermesidir.
- Kabızlık sorunu için idealdir.
- Demir minerali bakımından zengindir.
- Bol miktarda magnezyum içerdiği için kan şekeri ve migren kontrolü için yararlıdır.
- Araştırmalar düzenli olarak tüketildiğinde kolesterolü düşürdüğünü göstermiş.
- Meme kanserini önleyici özelliği varmış!
Nasa çalışanlarının kinoa ile beslendiği, dokuları yenilediği söyleniyor.
Kinoa, bulgur gibi haşlandıktan sonra salatalara eklenerek de yenilebiliyor. Kavrulup müslilere katılabiliyor. Un haline getirilip kurabiye, kek, hamur işlerinde, ekmek yapımında kullanılabiliyor.
Kaynak: Google
Keyif Dolu Günleriniz Olsun
Petek Uluğ
hiç yemedim ama çok duydum ben de, baya marifetli bitkiymiş :)
YanıtlaSil