8 Aralık 2014 Pazartesi

                         
Bu soğuk kış günlerinde boza, salep ve tarçın üçlüsü el ele verip beni çocukluğuma götürür.

Bursa'da geçirdiğim çocukluğumun sokaklarında gecenin karanlığından gelen ''Bozaaaa'' sesi unutulmazımdır. Kaynayan salep güğümünün önünde sıcak salebin soğumasını beklediğim günler ise yine çocukluğumun kış keyiflerindendir. Ve tabi bu iki lezzete de eşlik eden tarçın...



Bugün hala bu kış içeceklerini çok severim. İzmir'de de   keyifle içtiğim bir iki yerim var. Bunlardan biri gerçek salep kullanan  güğümü daima sıcak olan Kordon Ömerağa çayhanesi.

Birinciliği hangisine veririm emin değilim ama yaz sıcaklarında bile canımın çektiği çok olmuştur. Ee sevmenin mevsimi olur mu ? Olmaz ! 

İkisinden de vazgeçemem; çünkü bozanın halka ait olmasını ,salebin ise asil bir aileden (orkide) gelmesine bayılırım. Sanki sınıfları farklıdır, tezattır ama olsun ikisi de keyiftir...

BOZACI

Hiç boza içtiniz mi siz çocuklar ?
Rengi ayran renginde
Kıvamı salep gibi
Tadı ekşi ile tatlı arası

İçimi ne hoştur bilmezsiniz
Önce garipsersiniz belki ama 
Sonraları hep ama hep
Boza içmek istersiniz.

Fevzi Günenç


Bozayı evde yapmak isterseniz ;
BOZA YAPILIŞI :

1 bardak bulgur
10 bardak su

tatlı kaşığı kuru maya
Arzuya göre şeker
Üzeri için tarçın, leblebi
Bulgur yıkanıp 10 bardak su ile iyice pişirilir. Çok iyi pişmesi gerekiyor. Sonra önce kevgirden daha sonra tel süzgeçten süzülür.
Ilıklaşıncaya kadar beklenir. Ilık bir yerde üzeri örtülerek mayalandırılır. Bu süre bulgurun kabardığını görene kadardır.
Daha sonra arzu ettiğiniz kadar toz şeker ilave edip karıştırın.
Afiyet Olsun

Biranın atası olarak kabul edilen bozada bol miktarda A, B, C ve E vitaminleri bulunur.

Salep ise biraz daha pahalı ama nefis bir içecektir. Daha nazlıdır çünkü özü yabani orkide çiçeğidir. Kış günlerinde karlı bir manzaraya çok yakışır sıcak bir salep ve ayrılmazı tarçındır. Sadece lezzeti değil faydaları da çoktur. Mideyi rahatlatır, kabızlığı giderir, göğsü yumuşatır, çocuklara kuvvet verir.
                                
                                                     

Sarayda da geleneksel içecekmiş tıpkı kardeşi boza gibi. Hatta padişah macunlarının ana maddesiymiş salep. Bu nedenle 'Filozof Macunu' da denilirmiş. Avrupa'da çay ve kahve içimi çok yaygın değilken salep  ilgi gören ve meydanlarda sabaha kadar satılan bir içecekmiş...






Keyif Dolu Günleriniz Olsun...
 

Petek Uluğ

Etiketler: , , ,

3 yorum:

  1. Benim çocukluğumda Mersin'de bozayı kimse bilmezdi ama annem İstanbul'lu olunca bize her kış İstanbul'dan boza gelirdi.. Kime ikram etsem beğenmedi tadını," tatlı desen değil, ekşi desen değil,bu ne biçim şey " diyen bile oldu hatta :) Ama üzerine bol leblebi ile kış akşamlarında keyif verir bana boza, bir de rahmetli anneannemi hatırlatır, o çok severdi çünkü .. Salep ise bambaşka bir keyiftir,insanın içini ısıtan.. İyi ki yazmışsınız Petek hocam , anılarım canlandı sayenizde, sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Ah olsa da icsem şimdi.. her yerde de içilmez ki değil mi ama canım yanında güzel de bir dostla tadından doyulmaz ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şubat tatilinde gelsem içermiyiz acaba? :) :)

      Sil

Eger yorum yapamıyorsanız, aşağıda "Yorumlama Biçimi" nin yanındaki küçük ok a tıklayarak anonime gelin.Yorumunuzu tekrar gönderin.