Kültür kelimesinin tanımı zordur. Aniden ''Kültür nedir?'' diye sorsalar, kısaca açıklayamazsınız. Tek bir kelimeyle tarif edilememesinin nedeni birden fazla tanımı olduğu içindir.
Toplumlara göre değişen kültür kavramı bireylerin gelişimini sağladığı gibi, toplulukların da ilerlemesine, medenileşmesine öncülük eder.
Sınıfsal ayrımlarda önemli rol oynasa da kişinin kendi kimliğinin oluşmasında başroldedir.
Alt kültür, kültür farklılığı, mutfak kültürü, yemek kültürü, kahve kültürü, sanat, müzik, kitap kültürü gibi tanımları çok duyarsınız. Kısacası kişi ve toplumların yaşam şekli, zevki, alışkanlıkları ve hayat tarzlarıdır.
Peki ben şimdi yeni bir kültür terimi daha eklesem, olur mu acaba?
Bankamatik Kültürü
Bu nasıl bir kültür türü derseniz, anlatayım!
Hani para çekmek için bankamatik kuyruğunda beklerken arka sıramızda bulunan kişi biz işlem yaparken ensemizde, dibimizde durup ortak işlem yapıyormuşuz gibi ekranla ilgilenir ya! Hani sanki parayı o çekecek veya o yatıracak gibidir ya!İşte böyle kişilerin, özele saygılı davranması, sırasını beklerken kişisel alanımıza girmeyecek kadar mesafeli uzaklıkta durması gerektiğini biliyor ve uyguluyor olmasına bankamatik kültürü denir!
Dedim işte; kültür bu, tanımı geniş :)...
Keyif Dolu Günleriniz Olsun
Petek Uluğ
Toplum olarak öğrenmemiz gereken o kadar çok şey var ki, işte çok güzel bir örnek.....Kaleminize sağlık Petek Hoca'm...
YanıtlaSilBen de ziyaretiniz için teşekkür ederim.
SilÇok güzel bir konuyu kaleme almışsınız. Beni de aşırı derecede rahatsız eden bir konu. Bu kişileri bakışlarınızla uyarsanız dahi malesef hiç tavırlarını değiştirmiyorlar. Sanki ortak hesabımız var. Umarım bankamatik kültürünü toplumumuz en kısa zamanda öğrenir. Kaleminize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Başak'cım.Evet, işte bazı şeylerin sürekli altını çizmek gerekiyor ki eğitim yine yine önem kazanıyor...
SilBir bankacı olarak şubenin önünde yaşanan bankamatik sıkıntılarını görüp bu konuda eğitim vermeyi düşündüğüm günler çok olmuştur :(
YanıtlaSilCeren'cim kimbilir sen nelere şahit oluyorsundur, haklısın, çok teşekkür ederim...
Sil